Társasház

Milyennek képzelem el egy társasház honlapját?

Volt az életemnek egy igen mozgalmas része, amikor is egy 172 lakásos társasház lakói megválasztottak a Számvizsgáló Bizottság (SZVB) elnökének. Aki esetleg nem tudná, az SZVB legfontosabb teendői között szerepel a ház rendszeres pénzügyi ellenőrzése, bejövő, kimenő számlák felülvizsgálata, a közgyűlések előkészítésében való részvétel a közös képviselettel. A felsorolás nem teljes, a társasházak működését a 2003. évi CXXXIII. törvény szabályozza.

Lelkesedésem hosszú ideig töretlen volt, nagyon jó volt a bizottság tagjaival együtt dolgozni. Legfontosabb céljaink (mert olyanok is voltak, nem csak az ellenőrzés) között szerepelt, hogy a lakóknak a ház működése felé mutatott érdeklődését jobban felkeltsük, ezért úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy honlapot a társasháznak.

A végeredmény ez lett, kattintson a képre ha böngészni szeretne az oldalon

Így is lehet a tulajdonosokat informálni a ház működésével kapcsolatban

A honlap létrehozását magamra vállaltam, annak ellenére, hogy fogalmam sem volt, hogyan kezdjek neki. A kályhától kezdtem el ismerkedni a honlap szerkesztésével, így jutottam el a Joomlához, bátran ajánlom mindenkinek aki minimális erőfeszítéssel szeretne tetszetős honlapot létrehozni. Rengeteg ingyenes kiegészítő érhető el hozzá, a lehetőségek tárháza szinte korlátlan.

A honlap létrehozásának apropója a működéssel kapcsolatos tájékoztatás mellett az volt, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a felújítással kapcsolatos pályázatokat.

Az időzítés remek volt, hiszem a honlap 2009 májusban elindult és a nyár végén a KvVM meghirdette a ZBR alprogramot melyen házunk sikeresen pályázott. A felújítás teljes ideje alatt a honlapon folyamatosan tájékoztatva lettek a lakók az eseményekről, ennek következtében a lakók nagy aktivitást mutattak a honlapon keresztül elérhető Fórumon is.

A társasházi Fórum sarkallatos része volt a honlapnak, a lakók számos témában oszthatták meg véleményüket egymással. A Fórumról érkező visszajelzések hatással voltak a honlapon megjelenő cikkekre is és dinamikusan alakították azt.

A honlap a felújítás befejezése után sajnos leállt, mondhatnánk azt, hogy beteljesítette feladatát.

Kár érte, mivel számos fejlesztést lehetett volna még megvalósítani, többek között:

  • cikkek beküldése email-en keresztül (közös képviselet, SZVB elnök)
  • bővíteni a regisztráció után elérhető tartalmakat, pl.,közös költség egyenleg lekérdezés, mérőórák lejárati dátumának és mérőállásának aktuális nyilvántartása, társasházi számlák megtekintése, stb. alaprajzok közzététele, melyekkel a társasház gazdálkodását jobban megismernénk
  • reklámok elhelyezésével önfinanszírozóvá alakítani a honlapot

A kezdeményezés még most is úgy látom, hogy jó volt, 3 év alatt míg működött rengeteget fejlődött és nagyon sok olyan lakó érdeklődését is felkeltette a ház működésével kapcsolatban akik évekig nem látogatták a közgyűléseket.

Az minden esetre jól látszik, hogy a döntés előkészítésben nagy szerepe volt a honlapnak, mivel folyamatos tájékoztatást tudott nyújtani a lakóknak a várható eseményekről, azok pénzügyi vonzatáról.

Egyszer talán újraindul, ki tudja…..

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>